Az F1 Bizottság ezen a héten ülésezik, hogy megvitassák az új pontrendszer bevezetését. Mit szólnak a pilóták az új pontrendszerhez? Az F1Hírek utána járt.

Az F1 Bizottsága ezen a héten ülésezik, hogy megvitassák a sportág új pontrendszerét, amely akár 2025-ben is bevezethetnek majd. Az új pontrendszer szerint 12 pilóta kapna pontot a jelenlegi 10 helyett. Mit szólnak a pilóták a javasolt új rendszerhez, mely megváltoztathatja a konstruktőri bajnokság helyzetét?

Mivel Valtteri Bottas tagja annak a három csapatnak, amelyek még nem szereztek pontot ebben a szezonban, talán nem meglepő, hogy Valtteri Bottas örülne a változásoknak. A Stake F1 jelenleg a konstruktőri bajnokság utolsó helyén áll. A legjobb eredményük eddig egy 14. hely.

„Jelenleg, ahol csapatként vagyunk, igen” – mondta Bottas a RacingNews365 kérdésére , hogy támogatja-e a változtatást. Ha top csapatban lennék, szerintem akkor sem bánnám. Minél több helyezésért adnak pontot, annál jobb. Nagyobb lenne a verseny is.”- árulta el Valtteri Bottas. Alex Albon elismeri, hogy az új pontrendszer előnyökkel járna, de ő szívesebben lenne ott a legjobb ötben.

„Akarom ezt? Lehet, de ugyanakkor szeretnél a legjobb öt közé kerülni. Ha az utolsó öt csapat tagja vagy, akkor a vizes versenyeket szeretnéd kihasználni. Szeretnéd, ha jönne a piros zászló. Ez a bajnokságot is megváltoztathatja. A verseny nagy részében a top 10-es helyekért harcolunk. Engem nem igazán érdekel az új pontrendszer. Én a top ötben szeretnék harcolni.”- árulta el Alex Albon.

Pierre Gasly eközben határozottan ellenzi az ötletet, annak ellenére, hogy Alpine idén még nem szerzett pontot. „Az utolsó öt csapatnak jobb munkát kell végeznie, ez ilyen egyszerű, mindig ez volt. Az elmúlt néhány évben, ha nem voltál a legjobb 10-ben, akkor csak ki kell dolgozni, és gyorsabb autót kell készíteni. Örülök annak, ahogy van. Nem akarnék túl sokat változtatni a Forma-1 -en. Néha, ha van egy nagyszerű eszköz, nem kell egyszerűen feltalálnia a kereket. Örülnék, hogy így maradna.”- mondta Pierre Gasly.

Kevin Magnussen még tovább fejlesztette az ötletet. Szerinte nem csak a 12 pilótának kellene pontot kapnia, hanem mindenkinek, aki célba ér. Ezt a formátumot több kategóriában használják. Ide értve az IndyCar-t is.