Nico Hulkenberg az Audi projekt mellett kötelezte el Forma-1-es jövőjét. A német pilóta 2025-ben már a Sauber istálló pilótája lesz, ami még a Stake F1 Team néven fut.

Hulkenberg az Audi váltása ellenére fogadalmat tesz a Haas-nak. A német pilóta a szezon végén elhagyja az amerikai csapatot. A Stake F1 Team pilótája lesz, melyet 2026-ban az Audi vesz majd át. Nico Hulkenberg megfogadta, hogy „mindent” megad jelenlegi csapatának. Még annak ellenére is, hogy jövőre már nem lesz a csapat tagja.

De szaladjunk vissza öt évet az időben. 2019-ben úgy tűnt, hogy Hülkenberg végleg kiszáll az F1-ből. Kilenc szezont telesített. A Renault nem hosszabbított vele szerződést. 2023-ban Hulkenberg némileg meglepő módon visszatért az F1-be. Haas kockázatot vállalt, de ez felülkerekedett, hiszen Hulkenberg hatalmas tapasztalata segítette a csapat fejlődését. Úgy tűnik, ez is a fő ok, hogy az Audi őt szerette volna szerződtetni. Sikerült. Bár az is természetes lehet, hogy egy német gyártó német pilótát szeretne a csapatában tudni.

Hogyan tud tehát Hulkenberg továbbra is vonzó maradni az F1-es csapatok számára?

A kérdés megválaszolásához közel 15 évet kell visszamennünk. Amikor Hulkenberg 2010-ben belépett az F1-be, a német már lenyűgöző önéletrajzzal rendelkezett, miután megnyerte többek között a Formula BMW-t, az A1GP-t, a Formula 3 Euroseries-t és a GP2-t (jelenlegi Forma 2). Több, alsó kategóriában dicsérték. A Williams 2009-ben szerződtette és remekül teljesített debütáló évében. Brazíliában még a pole-t is megszerezte, de győzni nem tudott. Egy évet kihagyott. A Force India tartalékosa lett. 2012-ben rét vissza a pályára.

Főállása az indiai csapatnál csak egy szezont tartott, Hulkenberg ugyanis a Sauber mellett döntött. A svájci csapat 2012-ben az egyik legjobb szezont futotta, de Hulkenberggel a Sauber a bajnokságban nem jutott tovább a hetedik helynél. Hulkenberg viszont a tizedik helyen végzett a pilóták bajnokságában, és a szezon végén bejelentette, hogy visszatér a Force Indiához.

Kicsit ugorjunk az időben. A német képességei más csapatoknál is felfigyeltek, és végül Hulkenberg a Renault-hoz igazolt. Lehet, hogy ezt a döntést Hulkenberg utólag bánja, mivel néhány héttel később a világbajnok Rosberg bejelentette visszavonulási döntését. Hulkenberg a Renault-hoz volt kötve, így az ajtó bezárult a Mercedesre cserélve. A 2017-ben érkező új műszaki előírásokkal azonban szemügyre vette a lehetőséget. A Renault-nál nem tudott a középmezőnyből előrébb lépni. 2020-ra nem kapott szerződést. Be kellett érnie a tartalékos szereppel. Hulkenberg kitartott amellett, hogy újra versenyezni fog az F1-ben. Némi szerencsével ez a visszatérés is sikerült.

A COVID-19 járvány alatt párszor helyettesített egyes pilótákat. Nem teljesített rosszul. A Haas Mick Schumacher helyére szerződtette. Két évet kapott a Haas-tól. A Haas-al még akkor is jól teljesített, mikor az amerikai csapat a mezőny végén tartózkodott. Jövőre már a Sauber csapat tagja lesz, ami a Stake F1 nevet viseli. 2026-ben az Audi pilótája lesz. Több évre szóló szerződést írt alá. Így ő is beáll a 40-es éveiben versenyző pilóták sorába.