Igaz, nem Forma-1, de hazánk nem csak a Hungaroringre lehet büszke. A Balaton mellett is épült egy pálya, amit autóversenyzésre, vagy akár a MotoGP is birtokba vehet. Az F1Hírek is jelen volt a hétvégi Laptiming Kupa eseményen, ahol Walterné Dancsó Adrienn, a pálya operációs igazgatója adott interjút szaklapunknak.

A Balaton Park Circuit Balatonfőkajár szomszédságában magánfinanszírozással megépült versenypálya. Tíz év előkészítés és építés után 2023. május 16-án adták át. Az első hírek 2013-ban jelentek meg a pálya építéséről, ezek szerint 2005 körül kezdték el a tervezését, és akkor 2015-ös átadást reméltek, de pár év múlva átmenetileg abbamaradt az építkezés. Ezután 2020-ban adtak megint hírt a pálya építésének folytatásáról, amely végül 2023 májusára készült el. Az építés elhúzódását azzal indokolták, hogy korábban „regionális alap standardokkal” terveztek, végül azonban a legmagasabb színvonalon készült el, a legújabb technológiával és a legmagasabb szintű biztonsággal. A pályát a Hungaroringet is tervező Gulácsi Ferenc tervezte, hossza 4,115 km, 16 kanyar található rajta, ebből hat jobb és tíz bal kanyar. Szélessége 12-15 méter közötti, 48 garázs és három különálló, de összeköthető paddock található egymás mellett. 10 000 állandó ülőhellyel rendelkezik, de ideiglenes lelátók felállításával 120 000 ülőhelyesre bővíthető a nézők számára. Bár először a két legfontosabb motorverseny, a Formula–1 és a MotoGP potenciális rendezhetősége is szempont volt, az átadáskor ezen versenyek a tulajdonosok nyilatkozatai szerint már nem bírtak prioritással, miközben ezek a versenyek generálják a legtöbb bevételt. Ettől függetlenül a pálya a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítésének is megfelel. Az átadáson Giancarlo Fisichella korábbi F1-es versenyző hajtott végig elsőként a pályán egy Ferrari FF típusú sportkocsival. Április 26-28 között rendezték meg a Laptiming Kupát, ahol sikerült egy interjút is készítenünk. Walterné Dancsó Adrienn, a pálya operációs igazgatója adott interjút szaklapunknak.

E.Szabolcs: „A tulajdonos nem ti, hanem egy szervezőcég vagytok, akik bérlitek a pálya használatát? Jól tudom?
Adrienn: „Együtt dolgozunk gyakorlatilag a tulajdonosi céggel, és közösen értékesítjük, tehát úgymond mit csináljuk a szakmai dolgokat.
E.Szabolcs: „Akkor a teljes pálya, minden amit kialakított Chanch Nissan-i Úr.
Adrienn: Ő az egyik nagybefektetőtök
E:Szabolcs: „A pálya melletti hotelt is fejlesztik emellett további fejlesztésekre lehet számítani? Erről lehet valamit tudni?
Adrienn: Annyit mondhatok, hogy a pálya mellett szeretnénk további lelátókat építeni. Szeretnénk majd egy gyalogos hidat is építeni, ami a pálya felett halad át. Ha lesz egy nagyobb esemény például Superbike és MotoGP, akkor erre szükség lesz. A pálya mellé nagyobb parkolóra is szükség lesz.
E.Szabolcs: Láttok arra lehetőséget, hogy a pálya több nemzetközi eseménynek is otthont ad majd?
Adrienn: ” Az elhelyezkedés, mint mondattam, a Kelet-Európához képest nagyon középen vagyunk, ez szuper. A sorozat a nagy része azért alapvetően a nyugati régióba tartozik. Tehát nekik eljönni, mondjuk ide hozzánk, vagy a Hungaroringre, mindig is egy kicsit kiesik. Tehát ők akkor jönnek, amikor mondjuk egy Forma 1-es pályára tudnak jönni. Tehát most például a GT Openről beszélek, nekik egyszerűen prioritása, hogy F1-es pályán versenyezhessenek. Ők inkább a Hungaroringre mennének. Nagyon-nagyon nehéz megfelelni minden szabálynak, hiszen az a legfontosabb, hogy az autók is biztonságosan tudjanak a pályán versenyezni. Természetesen a motorok is. Úgy döntöttünk, akkor ez most az elsődleges irány, és nem kapkodunk. A FIM találja ki, és a Nemzetközi Motorsport Szövetség, hogy mi az, ami neki úgy elfogadható, hogy itt tényleg jó MotoGP-t, vagy legalább superbike-ot lehessen rendezni.

Köszönetet kell mondanunk a pályán dolgozó kollégánknak, Eördögh Szabolcsnak, aki péntek óta folyamatosan küldni nekünk a képeket, videókat, interjút. Köszönet a szervezőknek is, akik a rendelkezésünkre álltak és mindenben segítették a munkánkat.