Április 29-én 30 éve, hogy Rubens Barrichello balesetet szenvedett az 1994-es San Marinói Nagydíj hétvégéjén. Az F1 számára ez egy intő jelként kellett volna szolgáljon.

A 2024-es Kínai Nagydíj óta 1106 hivatalos világbajnoki nagydíjat rendeztek a Forma-1- ben. Ezek közül talán nincs olyan fekete hétvége, mint az 551. versenyhétvége. Ezt a futamot San Marino-ban rendezték meg 1994-ben.

Roland Ratzenberger 1994. április 30-án vesztette életét. Az időmérő edzésen súlyos balesetet szenvedett. Ayrton Senna pedig egy nappal később, a futamon törte össze autóját. Vágódott a beton falnak. Súlyos sérüléseket szenvedett. Elhunyt. Ők voltak az első halálos áldozatok egy nagydíj hétvégéjén, mióta Riccardo Paletti meghalt egy rajtvonali balesetben az 1982-es Kanadai Nagydíjon.

Az imolai fekete hétvége Rubens Barichello hatalmas balesetével kezdődött, ami akár figyelmeztető jel is lehetett volna a fekete hétvégére. Barrichello abban a körben 17 km/órával gyorsabban ment bele a Variante Bassa-sikánba. Autója felfutott a magas kerékvetőre, és miközben 230 km/órás tempóval haladt. Az ugratással egyméteres magasságba emelkedett, majd ágyúgolyóként csapódott a pálya széli kerítésbe. Abban a pillanatban 95 G-s lassulást mértek. A versenygép fejjel lefelé ért földet.

A brazil versenyzőt egyből kiütötte a becsapódás. A baleset során lenyelte a nyelvét, és ha nem érzik oda olyan hamar az F1 akkori orvosa, Sid Watkins professzor, talán az életét vesztette volna. Így viszont megúszta az orrcsontjának és a karjának a törésével, és pár órával később a csodával határos módon már vissza is látogatott a helyszínre. Ratzenberger és Senna már nem volt ilyen szerencsés. Ők életüket vesztették Imolában.