Adrian Newey-ról már egy ideje olyan pletyka keringett, miszerint az év végén távozik a bikáktól. Ez május 1-jére hivatalossá vált. A Red Bull közleményben tudatta a műszaki igazgató távozását.

A Red Bull Racing hivatalosan bejelentette, hogy távozik a régóta szolgálatot teljesítő műszaki vezérigazgató, Adrian Newey. Newey visszalép a tervezési feladatoktól, és a Red Bull RB17-es hiperautójára koncentrál egészen a projekt befejezéséig, mielőtt 2025 első negyedévében teljesen kilép a szervezetből. A múlt héten jelentek meg hírek arról, hogy Newey úgy döntött, elhagyja a Red Bull-t, melyhez 2006-ban csatlakozott.

A hírek szerint Newey azért távozik, mert kényelmetlenül érzi már magát a csapatnál. Főleg a Christian Horner csapatfőnökkel kapcsolatos nyomozás és a politikai harcok miatt. Newey szerződése a Red Bull-lal a 2025-ös szezon végéig szólt volna, de a RacingNews365 úgy tudja, van egy kiskapu a szerződésében, amely lehetővé teszi számára, hogy szabadon tárgyaljon más csapatokkal a következő szezonban. Newey pár versenyen még a helyszínen lesz, mielött tábozik.

Adrian Newey 19 év után távozik a Red Bull Racingtől – de hogyan hat ez a környezetre, különösen Max Verstappenre, akinek a jövője szintén bizonytalan? Newey az elmúlt 19 évben szerves része volt a Red Bull sikereinek, távozása pedig nagy csapást mér az energiaital-támogatással rendelkező alakulatra. Mielőtt a brit elkezdte kalandját a Red Bullnál, máshol is sikereket ért el. A Williamsnél és a McLarennél is győztes autót tervezett.

Newey azonban 2006-ban úgy döntött, hogy csatlakozik a Red Bull projekthez, amikor az még gyerekcipőben járt, és messze volt attól a domináns pozíciótól, amelyben jelenleg van. 2010-2013-ig négy bajnokságot nyertek Sebastian Vettel-el. Majd jöttek újra az eredménytelen évek.

A 2021-es egyéni bajnoki cím után 2022-ben mindigkét címet megnyerték. 2023-ban 22 futamból 21-et nyertek. Az idei év eddig a csapaton belüli hatalami harcról szólt. Nyertek 4 futamot. A politikai csata még nem ért véget. Newey erről soha nem beszélt de kényelmetlenül érezheti magát. Ezért is dönthetett a távozás mellett. Newey tudása és készsége azonban olyan érték, amelyet minden csapat szeretne birtokolni – amint azt Helmut Marko csapattanácsadó is kiemelte az év elején.

„Newey elvesztése természetesen nagy hátrányt jelentene, még azért is, mert az azt jelentené, hogy egy másik csapat szerezné meg őt” – mondta. „Ebben az esetben nemcsak a tudást, hanem a rengeteg tapasztalatot is magával viszi. Természetesen a műszaki osztály sokkal több, mint Newey, de ő egyfajta kultikus figura, és nagyon fontos a fiatal mérnökök számára. A fiatal mérnökök éppen azért csatlakoznak a csapathoz, mert szeretnek Adriannal együtt dolgozni. Ebből a szempontból nagy előny, hogy Adrian a csapatunkban van.”-árulta el Helmut Marko még az év elején.

De mit jelent a döntés Verstappen jövője szempontjából? Sok találgatás kering a holland csapaton belüli pozíciójával kapcsolatban, annak ellenére, hogy 2028-ig szól a szerződése. Verstappen hűséget ígért Marko-nak, és úgy vélik, hogy Verstappen szerződésében van egy záradék, amely lehetővé teszi számára, hogy távozzon Marko távozása esetén. Nem tudni, mennyire kulcsfontosságú Newey távozása Verstappen jövője szempontjából.

A háromszoros világbajnok azonban tudni fogja, mennyire fontos Newey, és ebből talán le is tudja vonni a következtetéseit. Ha létezik az a forgatókönyv, hogy Verstappen Neweyt tekinti bajnoki dicsősége kulcsának, akkor ez talán felgyorsíthatja saját távozását a Red Bulltól. Megvárja, mit csinál Newey, vagy megvan benne az önbizalom, hogy még más vezető technikai figurákkal is világbajnoki címet nyerhet?