Hat futamot láthattunk eddig a 2024-es F1-es szezonból, ami azt jelenti, hogy a szezon negyedénél járunk. Ideje mérlegelni és összehasonlítani, hogy a csapatok hogyan állnak 2023-hoz képest.

Ahogy az a 2023-as első fordulók után is történt, a Red Bull Racing könnyedén vezet a konstruktőri bajnokságban. Míg tavaly hat futam után az Aston Martin és a Mercedes követte a bikákat, most a Ferrari és a McLaren van a második és a harmadik helyen. 2023-ban minden csapat szerzett legalább egy pontot hat futam után, de most a Williams és a Stake F1 még idén ezt nem tudta összehozni.

Kövess minket Facebookon is. Garantáltan nem maradsz le semmiről.

Érdemes megjegyezni, hogy 2024-ben már két sprint futamot rendeztek, míg tavaly az első hat versenyen csak egy volt. Ennek alapáján nézzük meg, mely csapatok nyertesei ennek a negyed évnek, és kik azok, akinek össze kell kapniuk magukat.

Nyertesek

Ferrari

A Ferrari idén eddig hatszor állt a dobogón, míg 2023-ban ugyanebben az időszakban csak egyet sikerült. A Ferrari tavalyi szezonja nehezen indult. Charles Leclerc kétszer is kiesett az év első versenyein, míg Carlos Sainz büntetést kapott Fernando Alonso-val való ütközése miatt. A sors 12 hónappal később megváltozott, amikor Sainz maximálisan kihasználta Max Verstappen problémáját, és megszerezte idei első győzelmét a szezon elején Melbourne-ben. Charles Leclerc 15 ponttal vezet Sainz előtt a tabellán, de ebben az is benne van, hogy a spanyolnak vakbélgyulladás miatt kellett kihagynia a Szaúd-Arábia Nagydíjat. Összességében a Ferrari sokkal jobb helyzetben van, hiszen „csak” 52 pontos hátránya van a Red Bull-al szemben.

McLaren

Egy másik csapat, amely sokkal jobban teljesít a tavalyihoz képest. Ő a Mclaren. A 2023-as kezdés kifejezetten pocsék volt. Lando Norris a hatodik helyet szerezte meg Ausztráliában. Piastri-nak sem volt versenyképes autója. A tavalyi ausztriai jelentős fejlesztés után hirtelen felpörögtek a dolgok a McLarennél, és a csapat gyakran a Red Bull egyetlen kihívója volt. Sokkal jobbak voltak a szezon második felében. 2024 elején ismét jó pozícióban találta magát, bár a dobogós helyezések nem jöttek azonnal. Norris a Miami Nagydíjat megnyerte. Piastri is szeri a pontokat, de még elmarad Norris-tól. Az viszont tény, hogy a McLarennek hat futam után több mint hétszer annyi pontja van, mint tavaly.

RB

A korábbi AlphaTauri alakulat nagyon küszködött 2023-ban. Nyck de Vries nem tudott felpörögni, és a harmadik szezonjába lépő Yuki Tsunoda egyértelműen felülmúlta őt – bár a japán versenyzőnek is mélyre kellett ásnia, hogy pontot szerezzen. Hat futam után mindössze kettőt tudott szerezni. Tsunoda még mindig a csapatnál van. Csapattársa viszont Daniel Ricciardo, akit szintén felül tud múlni. lényegesen több pontot szedett, mint az ausztrál.

CSAPAT 2023 PONT HAT FUTAM UTÁN 2024 PONT HAT FUTAM UTÁN KÜLÖNBSÉG (+/-)
Red Bull Racing 249 239 -10
Ferrari 90 187 +97
McLaren 17 124 +107
Mercedes 119 64 -55
Aston Martin 120 42 -78
RB 2 19 +17
Haas 8 7 -1
Alpine 35 1 -34
Williams 1 0 -1
Stake 6 0 -6

 

 

Vesztesek

Mercedes

Úgy tűnt, hogy a Mercedes előrelépést tett 2023-ban, de a brackley-i csapatnak nem sikerült ezt a lendületet folytatnia 2024-ben. A Mercedes idei legjobb eredménye Lewis Hamilton második helye volt a kínai sprintversenyen. George Russellnek sikerült a legtöbb pontot szereznie. A brit pilóta eddig 10-et szerzett Bahreinben. A Mercedes tavaly hat futam alatt csak egyszer állhatott fel a pódiumra. egyértelműen magasabb szinten teljesített. Ez most nyilvánvalóan más, és mi több, a brackley-i csapatnak katasztrofális Ausztrál Nagydíja volt. Hamilton motorproblémák miatt kiesett a versenyből. Russell a futam utolsó körében törte össze a Mercedest. A Mercedes 2023-ban hat futam után mindössze egy ponttal maradt le a második helyről a konstruktőri bajnokságban, most pedig Toto Wolff csapatának be kell érnie a negyedik hellyel.

Aston Martin

A 2023-as meglepetés csapata az Aston Martin volt. Az év első hat versenyén Fernando Alonso ötször állt a dobogón, hatalmas pontinjekcióval. Míg tavaly az Aston Martin volt jobb a versenyen. Idén viszont nem találták eddig azt a formát,amit tavaly év elején. Alonso eddig minden futamon szerzett pontot. Stroll csak kétszer. Miamiban is csak kettőt tudtak szerezni. Ők azok, akik a tavalyi évhez képest kevesebb pontot szereztek.

Alpine

Az Alpine drámaian kezdte 2024-es évet. Ez a pályán nagyon visszatükröződik. Gasly és Ocon az év elején a Q1-ben kiesetek. A hatodik futamra kissé összekapták magukat. Ocon Miamiban 10. lett és megszerezte az Alpien első pontjait. Túl nagy ünneplés nem volt a francia csapatnál.

Stake F1

Talán mondható, hogy a leglátványosabban szenvedő csapat. Zhou Guanyu felkeltette a figyelmet a kínai hazai versenyén, de ott nem szereztek pontot, ahogy a 2024-es futamok többi részében sem. Tavaly Zhou kihasználta az ausztrál káoszt, Bottas pedig négy pontot szedett Bahreinben.A Stake F1 legjobb eredménye 2024-ben egy 11. hely volt. Bottas még a 14-től nem tudott jobb helyen végezni. Zhou a kínai sprintfutamon a 9. lett, de ez nem ért pontot.