Adrian Newey többször is jelezte Miamiban, hogy még nem tudja, mihez kezd a következő években. Az sem biztos, hogy marad az F1-ben. Akkor miért van most már lényegében kényszer szabadságon?

A Red Bull nemrég bejelentette, hogy Adrian Newey 2025 elején távozik a csapattól. Az F1 vezető tervezője bevallotta, hogy fáradtnak érzi magát, és a színfalak mögött a hírek szerint szintén elégedetlen a csapat belső hatalmi harca miatt. Newey azonnal lemondott Forma-1-es tevékenységéről, és most az RB17-en – a Red Bull hiperautóján dolgozik, amelyet a júliusi Goodwood Fesztiválon mutatnak be. Ebben a szezonban válogatott versenyeken is részt vesz, hogy támogassa a csapat pályamenti tevékenységeit.

„A Forma-1 mindent felemésztő” – mondta nemrég Newey a Sky Sports F1-nek a Red Bull elhagyásának okairól. Már régóta foglalkozom vele. 2021 nagyon mozgalmas év volt a Mercedesszel vívott szoros küzdelem miatt a bajnokságban, és ezzel egy időben minden kutatást és fejlesztést az [RB]18-ba fektettem. Azt hiszem, eljön az a pont, ahogy Forrest Gump mondta: „Kicsit fáradtnak érzem magam. Mióta töprengek a döntésemen? Azt hiszem, hogy a tél folyamán már gondolkodtam rajta. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell dolgoznom azért, hogy megéljek. Azért dolgozom, mert szeretem azt, amit csinálok. Ahogy mondom, itt az ideje, hogy hátralépjek és tartsam egy kis szünetet, és mérlegeljem az életet.”- árulta el Adrian Newey.

Bár megkérdőjelezhetjük ezeket a kijelentéseket, Newey biztosan nem hazudna. A pletykák összekötik a Ferrarival. Talán még az Aston Martin-al is dolgozhatna. Egyes hírek szerint Newey már most kényszerszabadságon van. 2025 elejéig a csapatnál marad, de miután távozik, azonnal csatlakozhat egy riválishoz. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner Miamiban kijelentette, hogy Newey már nem vett részt fontos eligazításokon, és nem fér hozzá az adatokhoz. Ha a Red Bull betartotta volna a szerződését, Newey valószínűleg nem csatlakozhatott volna másik csapathoz 2027-ig.

Továbbra is élnek a pletykák a Ferrarihoz való költözésről, különösen azért, mert Newey korábban jelezte, hogy szívesen dolgozott volna a Scuderiánál, valamint Lewis Hamiltonnál. 2025-ben egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy ezt a két vágyat egyesítse. Vagy ahogy javasolja, mégis elmegy pihenni?