Pénteken hivatalosan is elkezdődött az F1 programja Imolában. Kora délután az első edzést láthattuk, mely napsütötte körülmények között vette kezdetét.

Helyi idő szerint 13:30 perckor kezdődött Imolában az első edzés,mely száraz körülmények között vette kezdetét. 23 fokos volt a levegő, 43 fokos az aszfalt hőmérséklete. Többen a bokszkijáratnál várták, hogy zöldre váltson a lámpa. Egy perc után a mezőny fele már pályán volt. Norris volt az utolsó, aki kigurult. Sainz és Hülkenberg kivételevel mindenki közepeseken kezdett. Elöször Russell, majd Piastri ugrott az élre.

14 perc elteltével többen csúszkáltak. Nem érezték a pályát. Nagy hibát eddig nem láhattunk. Közben Russell újra az élre állt. 19 perc után előkerült a piros zászló. Albon autója adta meg magát. Rossz helyen állt meg a thai-brit autója. Az edzést megszakították. Russell, Piastri, Hamilton, Verstappen volt az első négy sorrendje. Sainz és Leclerc a 6,7 helyen állt. 35 perc volt még az első edzésből.

Folytatódott az edzés. Lecletc pedig az élre állt. 0.471-el ment jobb kört, mint Russell, de a monacói a lágyakon futotta gyors körét. Verstappen is gyors körön volt, de a második szektorban több, mint 3 tizedet kapott Leclerc-től. Sainz közben az élre állt. Meglepetésre Tsunoda a harmadik helyre ugrott. 28 perc volt az edzésből. Verstappen a hetedik, Pérez a nyolcadik helyen állt.

Hamilton közben a második helyre ugrott. Két tizedet kapott Sainz-tól. Russell is megérkezett és át is vette az első helyet. Sainz egy újabb gyors körrel próbálkozott. A spanyol pilóta az első szektorban lassabb volt. A másodikban is. Az utolsó sikánt levágta és így nem javított idején.

Leclerc 1:16,990-nel az élre állt. Mögötte Russell és a gyors körében nagyot hibázó Sainz állt. Hamilton is rontott, ő a fűre ki is pördült, de nem törte össze a Mercedest. 15 perc volt még az edzésből. Lerclerc, Russell, Sainz volt az első három sorrendje. Verstappen közben észrevette, hogy egy védőfólia ragadt a fékhűtő nyílásba. Így bokszba hajtott, hogy ezt eltávolítsák. Verstappen újabb gyors kört tett meg, de csak a negyedik helyre tudott előre ugrani. Az első és harmadik szoktora lila volt. A középsőben sokat vesztett. Eközben Pérez vette át a negyedik helyet. Verstappen pedig az autóra panaszkodott. Nem értették a Red Bull-nál, hogy miért vesztettek sok időt a középső szektorban. Bajban a Red Bull?

7 perc volt még az edzésből. Néhányan keményekre, néhányan lágyakra váltottak a hajrában. Az utolsó percekben már nem változott az állás. Hamilton hibázott. A kavicságyat is meglátogatta, de autót nem tört. Verstappen küszködött a tapadással.
Leclerc nyerte az edzést. Russell lett lett a második. Sainz pedig a harmadik.
A Forma-1-es program 17 órakor folytatódik a második szabadedzéssel.

Eredmény: