Lewis Hamilton az év végén távozik a Mercedestől és a Ferrari pilótája lesz. Ezt február 1-jén jelentették be és mindenkit váratlanul ért.

Fred Vasseur úgy nyilatkozott, hogy a legnehezebb döntését kellett meghoznia azóta, mióta a Ferrari csapatfőnökeként dolgozik. Vasseur puccsot hajtott végre az előszezonban, amikor kihasználta a hétszeres F1-bajnok Hamilton Mercedes- szerződésében szereplő menekülési záradékot, amelyet csak tavaly írt alá, hogy a Scuderiába csábítsa.

Hamilton a közelmúltban kijelentette. Ha nem Vasseur lett volna a Ferrari csapatfőnöke, akkor elég valószínűtlen, hogy elhagyja a Mercedes és megszakítja a 12 éve fennálló együttműködést. Vasseur azonban tudta. Ha Hamilton-t akarják szerződtetni, akkor Sainz-nak mennie kell. Vasseur a The New York Timesnak adott interjújában azt mondta:

„Nem volt könnyű, mert nagyon tisztelem Carlost. Próbáltam őt a Renault-nál vagy a Sauber-nél tartani akkor, mikor még a junior kategóriában versenyzett. Nem sikerült. Nagyon örültem, hogy a Ferrarinál volt akkor, mikor csatlakoztam a csapathoz. Tökéletesen tisztában vagyok a tavalyi munkájával. Először Monzában a dobogót hozta nekünk, majd a győzelmet aratott Szingapúrban. A nyári szünet után sokat segített abban, hogy fejlődjünk. Visszajött Zandvoortba [a Holland Nagydíjra], és nagyon jó munkát végzett, nagyon drukkolva a csapatnak, és ez nagyban segített Charles-nek is. Hagy tisztázzam. Ez együttműködés volt. Nagyon sok oka van annak, hogy Lewis-t szerződtettük. A döntést meghozni nagyon nehéz volt. Tökéletesen emlékszem, hogy a vitát azzal zártuk, hogy „úgy van, ahogy van. Nyomjuk az utolsó kör utolsó kanyarjáig, és csináljunk egy jó szezont.’Jól reagált a dolgokra. Nem mondta azt, hogy: „Á, te rohadt kurva”, bla-bla-bla. Ehelyett pozitívan állt a dolgokhoz és én ezt tisztelem benne. Meglepte az embereket az, hogy korán bejelentettük. Várhattunk volna júliusig, de Carlos iránti tiszteletből nem tettük. A lehető legtöbb esélyt akartuk adni neki, hogy jó lehetőséget találjon, és így tovább. Remélem, talál valamit.”- árulta el