A Mercedes elég nehéz időket él át. Nem csak a pályán küzd, de a háttérben is vannak problémák. Több, kulcsfontosságú személy távozott a német csapattól.

A Mercedes Forma-1-es csapata kihívást jelentő szezont vészelt át – amióta 2022-ben új technikai szabályokat vezettek be. Mondható, hogy idén még jobban visszacsúsztak az erősorrendben. A szabályváltozás előtt a Mercedes dominálta az F1-et. 2014 és 2021 között sorra nyerték a bajnokságokat. A verseny ranglétrán lefelé tartó zuhanása mellett a Mercedes több kulcsfontosságú személyt is vesztett. De kik azok a főbb személyek, akik kiszálltak a csapatból, és hol vannak most?

Andy Cowell

Bár Cowell kilépése 2022 előtt történt, még mindig elég jelentős ahhoz, hogy felkerüljön erre a listára. Cowell a Mercedes AMG High Performance Powertrains (HPP) ügyvezető igazgatójaként dolgozott, és létfontosságú szerepet játszott a 2014-ben piacra dobott sikeres erőműben. 2021 elején távozott a cégtől. Cowell még nem kezdett hozzá egy újabb F1-es projekthez.

Mike Elliott

Elliott 2012-ben csatlakozott a Mercedes mérnöki csapatához, és a 2021-es kampány felénél a műszaki igazgatói pozícióban találta magát. Mivel a Mercedes szenvedett a teljesítménye miatt a szabályok fordulóján, tavaly technikai vezérigazgatóvá létették elő egy átalakítás során, majd a szezon végén távozott a csapatból.

Ben Hodgkinson

Hodgkinson a Mercedes hosszú ideje alkalmazottja volt, több mint 20 éven át a HPP részlegében dolgozott. Utolsó beosztása szerint gépészmérnökség vezetője volt, mielőtt a Red Bull-hoz igazolt volna és ott műszaki igazgató lett.

Eric Blandin

A Red Bullnál és a Ferrarinál szerzett tapasztalatok után Blandin 2011-ben csatlakozott a Mercedeshez, 2017-ben pedig a vezető aerodinamikusa lett. A Mercedes küzdelmekkel teli 2022-es kampányának felénél Blandin távozott, hogy csatlakozzon az Aston Martinhoz a műszaki igazgató-helyettes szerepében. Ebben a pozícióban dolgozik jelenleg is.

James Vowles

Vowles karrierjének nagy részét Brackley-ben töltötte, a BAR-csapattól kezdve, amely végül a Mercedeshez igazolt. Vowles legutóbb az autósport-stratégiai igazgató szerepét töltötte be, mielőtt tavaly csapatfőnökként csatlakozott a Williamshez, és felügyelte a grove-i alakulat napi működését.

Lewis Hamilton

Talán ez volt a legnagyobb sokk az összes közül. Nem sokkal a 2024-es szezon kezdete előtt Hamilton, aki a Mercedest valamiféle családdá változtatta a csapatnál eltöltött évek páratlan sikerei révén, bejelentette, hogy a szezon végén elhagyja a csapatot. A brit 2025-ben csatlakozik a Ferrarihoz és Charles Leclerchez, hogy egy új kihívás előtt álljon.

Loic Serra

Hamilton csatlakozik a Ferrarihoz és a szakember is követi a hétszeres bajnokot. A Mercedes teljesítményigazgatójaként dolgozott. A francia az elmúlt 14 évben szerves része volt a Mercedesnek és a RacingNews365 úgy tudja, hogy Hamilton döntését, hogy csatlakozik a Ferrarihoz, nagyban befolyásolta Serra döntése is.

Jerome d’Ambrosio

D’Ambrosio, aki maga is korábbi F1-es pilóta, nem sokáig volt jelen a Mercedes szervezetében. A 20-szoros nagydíj pilótafejlesztési igazgatójaként 2023-ban két futamon is Toto Wolff csapatfőnököt helyettesíthette. 2025-től azonban a Ferrari csapatfőnök-helyettesi posztját tölti be.

Gioacchino Vino

A Mercedes legutóbbi szenior kilépését az Emilia Romagna Nagydíjon erősítették meg. Vino 2022 októbere óta dolgozik az alakulat fő aerodinamikusaként. Az olasz hat hónap kényszer szabadságot tölt majd, mielőtt újabb szerepet tölthet be az F1-ben.