Yuki Tsunoda-nak tavaly több csapattársa is volt. Az RB csapaton belül kiemelkedő teljesítmény nyújtott tavaly és idén is jó formában van. Ennek ellenére kevés az esély arra, hogy a Red Bull szerződtesse.

Az egyetlen dolog, amit a Red Bull fiatal versenyzői programja szerzett az évek során, az a kemény hírnév. Dr. Helmut Marko követelményei egyszerűek. Ha lenyűgözöd a tanácsadót, akkor kaphatsz esélyt a Red Bull-nál. Ha esélyt is kapsz, de nincs meg azonnal a kellő tempó, akkor úgy járhat a pilóta, mint Pierre Gasly és Alex Albon, akit lefokoztak.

Yuki Tsunoda lehetőséget kapott a Red Bull testvér csapatánál. A zökkenők ellenére a 2024-es évet az egyik legkonzisztensebb, leggyorsabb és legkifinomultabb pilótájává vált. A hatodik, talán ötödik leggyorsabb autóban Tsunodának 18 pontja van az első nyolc futam után. A Haas, Williams, Alpine és Stake pilóták összesen 16-ot szereztek. Tekintettel a teljesítményre, Tsunoda minden más korszakban lehetőséget kapott volna a Red Bull felnőtt csapatánál, de egyre valószínűtlenebb, hogy erre valaha is sor kerül.

Amint Daniel Ricciardo visszatért az akkori AlphaTaurihoz 2023 közepén, egyértelmű volt, hogy mind ő, mind Tsunoda harcban állnak majd a Red Bull második pilótafülkéjének megszerzéséért. mindketten tudták, hogy a másik elleni vereség gyakorlatilag véget vet a Red Bullba jutás reményének, és valószínűleg karrierjüknek is. Ricciardo pedig a középmezőnyben leveszi látszik, addig Tsunoda gyűjti a pontokat. 2015-ben és 2019-ben is szükség volt arra, hogy a Red Bull olyan versenyzőt emelt a felnőttcsapatba, akiről úgy érezte, hogy még egy szezonra van szüksége a Toro Rossónál. Danill Kvyat, Pierre Gasly és Alex Albon is lehetőséget kapott.

Mindkettőt két éven belül előléptették néhány tisztességes eredménnyel, de vitathatatlanul nem voltak készek egy elitcsapat nyomásának kezelésére. Tsunoda kritikákkal közepette kezdte el ezt az évet. Többen azt mondták rá, hogy nem csapatjátékos. Majdnem belehajtott Ricciardóba Bahreinben, miután azt mondták neki, engedje át, hogy megtámadhassa Kevin Magnussent.

Talán Tsunodának még soha nem volt esélye a Red Bull ülésére. 2021-ben nagy lendülettel és pontokkal kezdte a bahreini debütálását. Pedig több olyan rádióüzenete is volt, amit többen kritizáltak. A Red Bull-nak fontos, hogy egy pilóta a pályán kívül is kiegyensúlyozott legyen. Természetesen a pályán pedig gyors. Ezt a kettőt Tsunoda nem tudja összehozni.

Milyen jövő várhat Tsunodára?

Sok pénzt hozna egy csapathoz Tsunoda. Az lenne a logikus, hogy egy olyan csapatban versenyezzen, ahol a Honda szállítja az erőforrást. Ez a csapat 2026-ben az Aston Martin lesz. Viszont Fernando Alonso két éves szerződést írt alá a csapattal. Lance Stroll meg addig marad, míg kedve van versenyezni. A Ferrari, a Mercedes vagy a McLaren szóba sem jöhet, mert elégedettek a pilótáikkal. Így marad az RB, a Williams, a Haas vagy a Stake. A Stake, mely 2026-ban Audi néven ismerhetünk majd, Carlos Sainz-t szeretné szerződtetni. Úgy tűnik, hogy Tsunoda lelehető legjobb döntése az lenne, ha a jelenlegi helyén maradna. 2025 után megnézhetné, hogy milyen lehetőségek nyílnának meg előtte.