Az FIA hivatalosan is bejelentette a 2026-os F1-es szabályzatot. A jelenlegi szabályok átalakítása új erőforrás-, aerodinamikai és futómű-korszakot nyit meg.

Az FIA hivatalosan is bejelentette a régóta várt F1-es szabályzatot, mely 2026-tól lép életbe. A vadonatúj erőforrás- és alvázszabályokat úgy alakították ki, hogy versenyképesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb jövőt biztosítsanak az F1 számára.A műszaki és erőforrás-szabályozási változtatásokat az F1 és az FIA együttműködésével dolgozták ki, és a jelenlegi 10 csapat is részt vett a döntéshozatali folyamatban.

Az FIA Motorsport Világtanács hagyhatja jóvá 2024. június 28-án. A szabályok bejelentésével az FIA is közzétett pár képes a 2026-os autók kinézetéről. Ami különösen feltűnő, az az első szárny, amely nagyon hasonlít a korábbi korszakok első szárnyaira, különösen a 2000-es évek elejére. Oldalról nézve jobban hasonlít a jelenlegi megközelítéshez.

Általánosságban elmondható, hogy az autók kisebbek és rugalmasabbak lesznek. Most az autók súlyát is figyelembe vették. Az F1-es autók tömege jelentősen megnőtt az elmúlt években, de a következő generáció autói ez több mint harminc kilogrammal lesznek könnyebbek. Az erőművek is jelentősen változnak. A hibrid motorban az akkumulátor teljesítménye 300%-kal nő, és 50-50 arányú megosztás lesz az erőegység elektromos és égési része között.

Az FIA másik fontos kérdése a fenntarthatóság. 2026-tól a sportág csak 100%-ban megújuló üzemanyagot használ. Az autók biztonságosabbak lesznek és a törésteszt is szigorúbbá válik.