Minden jel arra utalt, hogy nem lesz túl sok esemény az első edzésen. Nem így lett. Az edzés végén száraz gumikkal Lando Norris volt a leggyorsabb. Megelőzte a Ferrari pilótáit. A második edzésen visszatért az eső. Fernando Alonso volt a leggyorsabb, az első háromba pedig George Russell és a hazai közönség előtt versenyző Lance Stroll fért még be.

A héten több előrejelzés is „figyelmeztette” a mezőnyt arra, hogy az eső megkavarhatja a kártyákat a kanadai hétvégén. Az első edzés előtt elég komoly eső zúdult a pályára. Jégeső hullott Montrealban. Ennek ellenére a versenyirányítás időben elindította a gyakorlást, a boxutca kijáratánál viszont majd’ fél óráig piros maradt a lámpa.

Az autók nem gurulhattak pályára a teljesen vizes kanadai pályán. A körülmények azonban a szurkolók és a csapatok örömére javultak: az eső idővel eláll, vagyis „utánpótlás” legalább nem érkezett a vízből és időnként már a nap is kisütött. A zöld jelzés után először Lewis Hamilton hajtott pályára, majd Lando Norris, Sauber és a Haas kettőse is tett egy próbát a pályával. Egyre több csapat merészkedett ki a pályára. Hamilton volt az első, aki a köztes gumikkal próbálkozott. Huszonhét perccel a leintés előtt szakították meg piros zászlóval, miután Csou Kuan-jü az ötös kanyarnál elveszítette az irányítást a vizes pályán felúszó autója felett és a jobb hátsóval eltalálta a falat.
Az élen ekkor a csapattárs, Valtteri Bottas állt, majd Hamilton és Max Verstappen volt a sorrend.

a mezőny megkapta a zöld jelzést, huszonhárom perc állt még a versenyzők rendelkezésére, kinek legnagyobb örömére a napsütés egyre erősödött, a körülmények javultak. Az újraindítás után több gyors kört is láthattunk: az élen folyamatosan változott az állás, Bottastól először Tsunoda Yuki, majd Hamilton, majd a Ferrari versenyzői vették át a vezetést.A hajrában a bordázatlan, száraz pályás abroncsok is előkerültek, olyan komoly mértékben javult a pálya állapota, és bár az első körök még bizonytalannak tűntek, az utolsó pillanatokban záporoztak a leggyorsabb körök. Az élen végül Norris zárt, majd Sainz és Leclerc volt a sorrend. Hamilton lett a negyedik, Verstappen az ötödik, Oscar Piastri pedig a hatodik. A legjobb tízbe végül Gasly, Bottas, Pérez és Russell fért még be.

A második edzésen az esőé volt újból a főszerep. Az F1 hivatalos „időjárás jelentése” is biztosra vette, hogy valamikor az edzés során az eső is újra tényezővé válik majd. Így nem meglepő, hogy a pilóták sorra hajtottak ki a pályára. Az eső azonban megérkezett, sőt az induláskor már erősödött is, gyorsan előkerültek tehát a köztes abroncsok – többen bordázatlanokon kezdtek, de hamar visszatértek a boxbaKözteseken először Charles Leclerc hajtott pályára, ám kiderült, hogy ezt „túl hamar” tette meg, az FIA ugyanis még nem nyilvánította vizessé a pályát, ezeket az abroncsokat pedig a szabályok szerint csak ezt követően lehet pályára vinni. Éppen ezért a monacóit vizsgálat alá is vonták.

A hazai közönség előtt versenyző Strolltól a csapattárs, Alonso vette vissza az elsőséget az első húsz perc végéhez közeledve, majd Leclerc állt az élre a közepes keverékekkel (korábban mindenki a lágyakkal futotta saját legjobbját), hogy aztán Alonso tőle is „visszaszerezze” az elsőséget.Harminchat perccel az edzés leintése előtt Max Verstappen került a figyelem középpontjába, aki hirtelen a boxba hajtott autójával, amiből gyorsan kiugrott, miután rádióján égett szagokra panaszkodott. Az edzés felénél Alonso mögött George Russell állt a második helyen, majd Stroll, Leclerc, Daniel Ricciardo volt a sorrend az első ötben.

Az utolsó húsz percben többen is pályára hajtottak a köztes abroncsokon, az ezekkel megtett kilométerek ugyanis az előrejelzéseket nézve hasznosak lehetnek a folytatás szempontjából. A sorrend azonban már nem változott, vagyis Alonso vitte a második edzést, majd Russell, Stroll jött a top3-ban. Leclerc negyedik, Ricciardo ötödik volt, az első tízet pedig Magnussen, Hamilton, Cunoda, Albon és Pérez tette teljessé.