A Spanyol Nagydíj lesz idén a 10. F1-es futam. Megkezdődik egy tripla hétvége. Barcelonába, majd az A1 Ringre, Ausztriába látogat a mezőny. Ezt követően rendezik meg a Brit Nagydíjat. De miért olyan fontos a Spanyol Nagydíj?

Az F1 újra Európába látogat. A kanadai kiruccanás után három futam jön egymás után. A Spanyol Nagydíj a szezon 10. fordulójának ad otthont, és nagyon fontos lesz több csapat számára. Megmutathatják valódi potenciáljukat. Talán Barcelona választ adhat arra a kérdésre is, hogy lehet-e idén több pilóta között harc a végső sikerért.

Mind az első négy helyezettnek van mit bizonyítania a Circuit de Barcelona-Catalunya versenyen, mivel ez egy olyan pálya, amelyet minden csapat és versenyző rendkívül jól ismer. Ez az egyetlen helyszín, ahol jellemzően szinte minden európai junior kategória jelen lesz. Erre a helyszínre több csapat frissítésekkel készül.

Visszatér a Red Bull előnye? Ez a nagy kérdés. Annak ellenére, hogy Max Verstappen nyert Imolában és Montrealban, egy valódi problémát fedeztek fel az RB20-ban, amely korlátozta a teljesítményét. Az RB20 erősen küzd a teljesítménnyel, miközben a pálya egyeletlenségével és a rázóköveken halad át. Verstappen képes volt felhasználni tudását és tehetségét a problémák leküzdésére, míg Sergio Perez az utolsó két versenyen kiesett a Q1-ben. A Red Bull problémái lehetővé tették a McLaren és a Ferrari számára, hogyx a pontversenyben felzárkózzanak. Számos pilóta azonban arra számít, hogy a Red Bull előnye visszatér a hétvégén, és a Circuit de Barcelona-Catalunya nagy és közepes sebességű kanyarjai kihozzák a bikák erősségét. A Red Bullnak ezen a hétvégén be kell bizonyítania, hogy még mindig nekik van a legjobb autójuk a mezőnyben. Ha nem így lesz, akkor mindkét bajnokság nyitottabbá válik.

A Ferrari ugyan nyerni tudott Monacóban. Egy első és egy harmadik helyet szereztek. Kanadában viszont nem szereztek pontot. Leclerc és Sainz is kiesett a versenyből. A Ferrari ebben a szezonban megmutatta, hogy megvan a tempója ahhoz, hogy a Red Bull ellen harcoljon a legkülönbözőbb pályákon, autója pedig nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik. A stratégiákat összességében jól alkalmazták. Sokan azt gondolták, hogy Kanada a Ferrari terepe lehet, de gyengélkedtek. A múltban nehezen álltak fel egy nehéz hétvége után, ami a bajnoki esélyeiket rontotta. Ez nem fordulhat elő többször. A Ferrari általában kiváló tempóval rendelkezik Barcelonában, amint azt 2022-ben is megmutatkozott. Leclerc jó tempót diktált addig, amíg a motorja meg nem adta magát. Barcelonában elválik, hogy mire képesek. Felállnak egy rossz hétvége után vagy gyengélkednek? Jól kell teljesíteniük, hogy harcban akarnak lenni a bajnoki címért.

A McLarennek volt eddig a legmegbízhatóbb autója az egész szezonban, amit az is bizonyít, hogy Lando Norris az egyetlen pilóta, aki mind a kilenc teljesített versenyen pontot szerzett. Norris-t és Oscar Piastri-t is elkápráztatta a továbbfejlesztett MCL38-at, és úgy tűnik, bármilyen helyszínen képes teljesíteni. Voltak, akik a McLarent a Red Bull legnagyobb ellenfelének nevezték. A McLaren erős spanyolországi teljesítménye intő jel lenne a Red Bull számára. Ez a versenyhétvége megmutatja, hogy erősorrendben ki a második legerősebb csapat. A Ferrari vagy a Mclaren? Ez majd hétvégén kiderül.

Végül a Mercedes. Visszatértek a Mercedesek? A közelmúltban végrehajtott fejlesztések és különösen az új első szárnyat életre keltették. ez a Kanadai Nagydíjon is látható volt. Talán egy száraz futamon még nyerni is tudtak volna. Mindazonáltal Montreal 2024-ben mutatta be először, hogy a brackley-i csapat felvehette a versenyt a Red Bull-lal, a McLaren-nel és a Ferrarival. Vajon véletlen volt vagy minden pályán képesek lesz erre? Ezen a hétvégén a Mercedes bebizonyíthatja, hogy a Kanadai Nagydíjon látott tempója nem egyszeri eset volt. Tavaly jól szerepetek Barcelonában. Második és harmadik helyen intették le pilótáikat. Ha George Russell és Lewis Hamilton jól érzi magát, és gyorsak a Circuit de Barcelona-Catalunya versenyen, akkor ez komolyan azt sugallja, hogy a Mercedes a legtöbb pályán teljesíthet, és valóban újra a győzelemért küzdhet.