Szombat délután került megrendezésre az Osztrák Nagydíj időmérője. A Mclaren óvást nyújtott be. Több pilótának meg kellett jelennie a versenybírák előtt.

Egy rádiós megjegyzése miatt került bajba Yuki Tsunoda az Osztrák Nagydíj időmérő edzése után. A japán megbánta, de már késő volt. A japán pilóta a bokszban kialakult tumultusban „ki**** retardáltnak” nevezte Zhou-t és a Sauber őt kiengedő szerelőjét. Az FIA úgy ítélte meg, hogy Cunoda megnyilvánulása sérti a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1.f pontját. Pénzbírságot kapott. A japán pilótát 40 000 eurós pénzbírsággal sújtották, amelyből 20 000 eurót felfüggesztettek a 2024-es szezon hátralévő részére azzal a feltétellel, hogy nem történik hasonló jellegű jogsértés.

„A meghallgatáson a versenyző nagyon megbánó volt, és elmagyarázta, hogy mivel az angol nem az anyanyelve, egészen az edzés végéig nem volt tudatában a szó jelentésének, amit angolul használt. Azt mondta, elborzasztotta, amikor értesült róla. Azt állította, hogy úgy tudta, mást jelet a szó, de elismerte, hogy ezt nem tekinthetjük mentségnek.”- írta az FIA.

A felügyelők Max Versappen-t is beidézték. A vád szerint túlságosan és feleslegesen lassan hajtott a Q3-ban a boxutca kijáratánál. A holland pilóta nem kapott büntetést. A McLaren óvást nyújtott be az Osztrák Nagydíj kvalifikációs eredménye miatt, miután Oscar Piastri utolsó köridejét törölték a Q3-ban.

Az ausztrál pilóta a Q3 utolsó gyors körében rontott. A hatos kanyarban négy kerékkel elhagyta a pályát. Igaz, a felvételek alapján ez nem volt egyértelmű. Elvesztette a harmadik helyét. A hatodik helyről várhatja majd a rajtot, amiért elég csalódott volt: „Számomra ez kínos, mert a pálya határain beül maradtam. Ott kavicságy van. Le sem mentem a pályáról.”- árulta el az ausztrál.

Andrea Stella csapatfőnök felkereste a stewardokat, hogy jobban megértse a döntést, és a wokingi csapat beadta az óvást. Az FIA visszautasította a Mclaren tiltakozását. Piastri maradt a hatodik pozícióban. A felügyelők határozati dokumentumában ez állt: „Az óvást elutasítják, mivel elfogadhatatlan.”

A versenybírák vizsgálatot indítottak Lewis Hamilton ellen is. A vád szerint a brit pilóta és a Mercedes másokat veszélyeztettek, amikor kiengedték Hamilton-t a bokszból. A döntés a Red Bull Ring felügyelőinek vizsgálatát követően megállapították, hogy a csapat megsértette az FIA sportszabályzatának 34.14a cikkelyét. A kapcsolódó záradék kimondja, hogy „nem szabad az autókat a garázsból vagy a boxutcából úgy kiengedni, hogy z veszélyeztetheti a boxutcában dolgozókat. A Mercedest 5000 eurós pénzbírsággal sújtották az eset miatt. Lewis Hamilton megúszta a büntetést.

Nico Hülkenberg-nek is meg kellett jelennie a bírák előtt. A német pilótát két eset miatt hallgatták meg. A Q1-ben és a Q2-ben is rossz helyen parkolta le az autóját akkor, mikor kiengedték a bokszból. Megrovásban részesítették a Haas Forma-1-es csapatát. Hülkenberg megúszta a büntetést.