2009 végén a Toyota úgy döntött, hogy kiszáll az F1-ből. 15 évvel később a japán gyártó azon dolgozik, hogy visszatérhessen a száguldó cirkuszba.

Nem kizárt, hogy hamarosan a világ egyik legnagyobb autógyártóját láthatjuk visszatérni az F1-be. A RacingNews365 úgy tudja, hogy a Toyota felvette a kapcsolatot a Haasszal az F1-es csapattal. Kezdetben szponzori szerződésről lenne szó, hasonlóan ahhoz, amit az Alfa Romeo kötött a Sauberrel, amely tavaly véget ért. A Formula.hu azonban arról számol be, hogy a Toyota motivációja és a Haasszal folytatott sikeres beszélgetések ismeretében valószínű, hogy a felek a 2026-os projekt előtt megkezdik a szoros együttműködést.

A Formula.hu arról is beszámol, hogy feltehetően 2025-től a Toyota is partnere lehet a Haasnak az autóalkatrészek gyártásában. A hírek szerint megvan az alapja annak, hogy együttműködjenek. A japán gyártó a közeljövőben nem tervezi a motorok szállítását, de a Toyota a Haasszal kíván együttműködni a 2026-os alváz gyártásában. A terv része a Toyota Kölnben található szélcsatornájának a használata.

A hírek szerint a a Toyota a Haas mellett más csapatok szponzorálását is tervezi. A japán gyártó az amerikai csapattal kötött technikai együttműködéssel azt is reméli, hogy visszatérhet az F1-be. Tekintettel a Toyota lehetséges partnerségére, nem zárható ki, hogy a közeljövőben saját motor megépítését is fontolgatják. Jelenleg ez nem így van, de az F1 kétségtelenül nagy visszatérést remél a japán gyártótól.

Tagadhatatlan, hogy a Toyota visszatérése óriási lökést jelentene az F1-nek, mert a Honda motorok szállítása mellett a Toyota visszatérése is fellendítené az F1 jövőjét Japánban. Ez lényegében megerősítené azt a globális támogatást, amelyet az F1 manapság kap. Egyelőre azonban a Haasnak és a Toyotának először végleges megállapodásra kell jutnia. Ez is jó hír lenne a Haas számára.