Fernando Alonso bírálta az F1 büntető pontrendszerét. A spanyolnak pedig az a véleménye, hogy túl sok szabály van a sportágban.

A pilóták gyakran kapnak büntetőpontokat egy másik pilótával történt incidens után. Ha összegyűlik 12 hónap alatt 12 pont, akkor a versenyző futameltiltásban részesül. Fernando Alonso „túlszabályozottnak” minősítette a Forma-1-et. Szerinte nincs jól kezelve a büntetőpontrendszer. Úgy gondolja, hogy a versenybírák összekeverik a veszélyes vezetést a versenyhibákkal , és azt állította, hogy a büntetőpontok sok esetben indokolatlanok, például Zhou Guanyu-val való estet is ide sorolható. Az F1 büntetőpontrendszerét először 2014-ben vezették be, azonban még soha egyetlen versenyzőt sem tiltottak el egy futamtól sem.

„Úgy gondolom, hogy soha nem volt ennyi szabály az F1-ben, mint most. Nem előzhetünk a boxutcában, nem haladhatunk gyorsan a boxutcában, nem haladhatunk lassan a pályán, alapvetően semmit sem tehetünk. Az F1 már túl van szabályozva. Megoldást kell találunk. Nem hagyhatjuk magára az FIA-t.”- jelentette ki Fernando Alonso.